Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2009 11:55 - Макроикономика - обект, предмет и функции
Автор: bgikonomika Категория: Други   
Прочетен: 7793 Коментари: 0 Гласове:
0



Обект

Системата на икономиката като реалност е структурирана на три равнища - микро (локално), макро (национално) и мега (глобално). От това се обуславят три относително самостоятелни, но и взаимно свързани раздела в икономическата теория със същите наименования - Микроикономика, Макроикономика и Глобална икономика.

Като реалност макроикономиката е националната икономика в цялост. Като теория Макроикономиката е система от научни подходи, принципи, анализи и решения относно това - как националната икономика се структурира, функционира и развива.
Макроикономиката като реалност е обект на Макроикономиката като научна и учебна дисциплина.

Предмет

Като теория Макроикономиката изучава - най-общо казано - поведението на националната икономика, както и взаимодействието между съставящите я сектори, величините, които ги харектеризират и промените в тях.

Преди всичко Макроикономиката анализира поведението на икономическата система като цяло. В нея всеки факт придобива смисъл и значение само като елемент от цялостната структура на икономиката. Тя изучава във взаимна връзка и поведението на домакинския, производствения, финансовия и външноикономическия сектори. Интересува се от изменението на основните съвкупни променливи величини - брутният продукт, потреблението, спестяването, инвестициите, безработицата, инфлацията и др.

Функции

Макроикономиката изпълнява две основни функции: ретико-познавателна и управленско-прагматична. Първата е обърната към самата наука и цели нейното развитие. Втората е насочена навън - към икономическата практика с оглед на рационализирането й.

Очаквайте продължение!!!


Тагове:   обект,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgikonomika
Категория: Други
Прочетен: 34477
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 0
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930